RSS

RANCANGANAN JAHAT YAHUDI UNTUK MENCURI JASAD RASULALLAH SAW

15 Jan


Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh Bismillahir Rahmanir Rahim, Alhamdulillah seperti biasanya mengkongsikn kisah2 teladan untuk menjadi renungan,pengajaran dan iktibar kepada kita semua,ya mudah2an perjalanan kita akan sentiasa terarah menuju kebaikan amin ya rabbal’alamin.
Perang di antara orang islam dengan orang kafir kristian di kenali sebagai perang zalim. Ianya berlangsung begitu lama. Kemanangan dan kekalahan berlaku silih berganti pada kedua belah pihak. Umat islam berjuang habis-habisan menentang pihak2 musuh,segala kekuatandi kerahkan kerana pda waktu itulah kesempatan yang paling baik untuk memperolehi syahid di medan perang.Salah seorang yang banyak berjasa dalam perang zalim ini adalah Sultan Nurudin Zanky,berketurunan bangsa Kurdi dan kedudukan di Mosoul. Beliau di pitrakn pada tahun 118 masehi dan meningal dunia pada tahun 1174 masehi. Seorang raja yg terkenal dengan Taqwa,Warak dan juga Adil dan di sebabkn keadilannya itu dia di gelar Malikut Adil yakni raja yang adil. .beliau sentiasa tenang dan gembira mekayan semua rakyat dan mentri2nya. Sekalipun negara dalam keadaan darurat perang kerana beliau sudah bermimpi Radulsllah saw. Pada suatu malam dalam mimpi itu Sultan Nurudin melihat rasulallah falam keadaan gembira menandakn perjuangan kaum muslimin yang di pimpinnys dalam berjihad berhasil. Suatu hari Malikut Adil kelihatan tidak seperti orang biasanya,kali ini baginda nampak risau se olah2 ada yang tidak kena pada diri nya. Mentri2 menyedari hal itu namun tidak berani bertanya. Kerisauan dan kegelisahan tersebut berpunca daripada mimpinya pda beberapa hri yang lalu. Mimpi itu sangat mngerikan dan sukar di tafsirkan,dalam mimpinya itu baginda memakai baju yang cantik bergemerlapan dan berada di hadapan rasulallah. Rasulallah memagang tangan Nuruddin dan menunjukkan dua oramg lelaki yang berada d hadapannya dan bersabda ”kenali lah aku dan bebaskan aku dari dua orang itu”. Nurudin terbangun namun wajah rasulallah dan dua orang lelaki itu kelihatan jelas di hadapannya seperti bukan mimpi wajah kedua lelaki itu kelihatan kemerah2an. Tidak seorang pun yang diberitahu tentang mimpi itu dan beliau yakin bahawa yang datang itu benar2 rasulallah saw,kerana beliau sendiri telah beesabda,siapa yang melihat aku dalam mimpi? Samalah ertinya aku di waktu bangun kerana syaitan tidak akan datang menyerupai aku.

Keyakinan Raja Nuruddin akan kesahian mimpinya itu dikuatkan lagi oleh mimpinya yang terdahulu berhubungan dengan peperangan. Ketika itu rasulallah kelihatan sangat gembira sekali,tetapi mengapa kali ini beliau kelihatan sedih dan siapakah gerangan dua lelaki yang di tunjukkan oleh rasulallah itu. Nuruddin tidak habis-habis merenung dan berfikir,dalam seminggu lanya dia memikirkan hal itu dengan risau. Tiba2 mimpi itu berulang lagi peristewa seperti mimpi yang dahulu dan rasulallah memanggil-manggil Nuruddin lagi ‘kenalilah aku dan bebaskan dari dua oramg itu’. Baginda terkejut dan bangun kemudian langsung berwudhu terus bersholat tahajjud dan berdizikir sebanyak2nya di malam yang sunyi itu. .kerana terlalu lama berdzikir beginda tertidur dalam duduk dan wajah rasulallah menjelma lagi.
Dalam masa yang tidak seberapa lama dudah tiga kali beliau berjumpa dengan rasulallah dalam keadaan yang muram. Perkara ini benar2 serius agaknya dan tidak boleh ku simpan sorang sahaja kata Nuruddin di dalam hatinya. Apanila di gerak hatinya untuk memamggil orang kepercayaannya. Beliau teringat akan sabda radulallah apabila sesorang bermimpi buruk janganlah di ceritakan kepada sesiapa pun,insyallah tidak terjadi apa2.
Nuruddin berfikit sekejap,sanggupkah beliau menyimpan mimpi seorang diri? mimpi itu ada tiga kali datang dan yang fatang adalah manusia yang termulia. Selepas sholat subuh di pagi hati,Raja Nuruddin manggil sorang mentri krpercayaannya Jamaluddin Al-Mushi. Lelaki itu dangat warak,taqwa dan amanah seperti raja nya juga,oleh kerana itu dia satu2nya orang yang du panggil olrh Nuruddin berhubung dengan mimpinya itu. Raja Nuruddin yakin mentrinya itu tidak akan membocorkan rahsia negara dn juga raja. Hari masih terlalu pagi namun menteri Jamaluddin al-mushi sudah berangkat ke istana negara kerana menjunjung titah,engkau adalah orang yang ku percayai untuk menyimpan rahsia negara selama ini,oleh kerana itu aku tidak merasa ragu lagi menceritakan mimpi ku ini kepada mu.Jamaluddin mendengar dengan serius,dia sendiri turut merasa gerun mendengar akan cerita raja nya,kemudian jamaluddin berkata,ini memang betul2 mimpi yang benar wahai tuanku,kerana syaitan tidak akan dapat menyerupai rasulallah. Aku pun merasa demekian lata raja Nuruddin menyukong pendapat jamaluddin. Jadi agaknya apakah pendapat mu tentamg mimpi ku itu? Jamaluddin menjawab,menurut pendapat saya,ada rancangan jahat dari orang tertentu yang ditunjukan kepada rasulallaj tidak menyenangi nya. Tuanku di beri tugas untuk mengagalkan rancangan jajat itu. Nuruddin se olah2 di keluarkan dari kebun tuan setelah mendengar tafsiran faripada jamaluddin itu,beliau percaya bahawa pendapat itu benar.
Pendapat mu betul sekarang kemana dan bagaimana kita mesti mencari dua lelaki yang di tunjukkan oleh rasulallah itu? Jamaluddin mengajukan usung bagaimana kalau tuan pergi ke madinah terlebih dahulu,di sana tuanku dapat berdo’a di makam rasulallah yang mulia memohon petunjuk daripada allah di sisi kubur kekadihnya mudah2an di sana tersingkap rahsia mimpi tuan ku itu. Semua persediaan dan bekalan segera di siapkan,maka pada hari yang di tetapkan beribu2 rakyat berpusu2 di hadapan istana untuk mengucapkan selamat jslan kepada raja mereka yang di hormati. Raja Nuruddin berangkat bersama2 beberapa orang pegawai tinggi menuju ke madinah. Setelah beberapa hari perjalanab,rombongan beliau sampai di sempadan madinah,jamaluddin memberitahu beliau,Tuanku sekejap lagi kita akan memasuki kota rasulallah saw, oleh itu bersiaplah sedia lah tuanku. Raja dan rombongannya mengikut arahan Jamaluddin,setelah selesai mengerjakan sholat di masjid Kuba, rombongan di raja menuju ke taman Raudah. Di taman yang mulia itu lah jenazah rasulallaj saw bersemadi. Perasaan mereka yang berada di hadapan tempat jenazah beginda di samadikan adalah amat berlainan sekali,mereka berasa se olah2 berada di satu alam yang lain. Lalu mengangkat tangannya tinggi2 dan memohon kepada allah swt supaya rahsia disebalik mimpi itu di perlihatkan kepada nya sebelum kedua manusia jahat melaksanakan niat jagat mereka. Memang di sinilah salah satu tempat di perkenankan do’a wajah rasullah semakin jelas di mata raja. Se olah-olah rasulallah menghulurkan tangan untuk bersalaman dengan raja Nuruddin,beliau terdengar suara dekar telinganya yang berbunyi ” kenalilah aku dan bebaskan lah aku daru kedua lelaki ini”. Setelah beginda dengan penuh kusyuk du taman Raudah,kemudian datang petunjuk allah seolah-olah beliau dapat menyingkap tafsir mimpinya itu di kota mulia tempat bersemadinya Rasulallah saw.
Oleh kerana raja Nuruddin ingin segera mengethui makna mimpinya yang menakutkan itu lalu memangil gebenor madinah dan berkata ‘Beta mahu kamu kumpulkan kesemua penduduk madinah,Beta ingin bersalaman dengan mereka’ Gebenor madinah pun segra menyampaikan pesanan raja kepada penduduk madunah dan penduduk yang berhampiran dengan kota madunah,kata Gebenor Madinah kepada penduduk di situ dan sekitarnya atas perintah Raja Nuruddin. Semua rakyat madinah dan kawasan yang berhampiran dengannya sama ada lrlaki atau pun wanita,tua atau muda daru pelbagai jenis seagamanya di kehandaki hadir di dewan orang ramsi kerana beliau hendak bertemu dengan semua penduduk di sini.
Apabila seluruh penduduk kita madinah telah berkumpul,Gebenor Madinah pun melaporkan kepada raja,Tuanku semua rakyat berkumpul dan mereka sedang menunggu kehadiran tuanku. Setelah mendengar perjalanan dari Gebenor,maka raja pun segera pergi ke tempat orng ramai yg sedang menunggu wajah kedua lelaki itu samakin jelas d matanya.
Setelah beliau sampai di dewan orang ramai,maka beliau pun memandang kepada rakyat sebagai penghormatan. Mata raja Nuruddin mencari2 wajah yang menjadi buruan nya tetapi tidak juga kelihatan. Raja Nuruddin semakin risau,beluau duduk sekejap dan berbincang dengan pegawai2 dari madinah. Raja Nuruddin berkata,apakah masih ada rakyat yang melepaskanpeluang untuk bertemu dengan beta,coba siasat seksli lagi. Tiba2 seorang pegawai berkata dengan serius dan bersemangat,betul tuanku saya ingat masih ada 2 orang kenama’an di madinah yang tidak hadir di sini,mungkin kedua mreka tidak mendengar tentang ketibaan baginda tuanku ke sini. Raja Nuruddin berkata,di manakah mreka berada dan siapakah mreka itu?.. Danyutan jantung Raja Nuruddin semakin cepat tetapi beliau menahan perasaannya. Orang yang mengenali kedua lelaki itu berkata,mereka berdua adalah ahli Tassawuf dan juga ahli hikmah sangat warak dan sangat banyak ibadahnya. Sesiapa sahaja yang pergi kepada mereka akan menerima fatwa2 yang menyejukkan dan juga menerima sedekah.
Dan kedua mereka juga adalah dermawan dan telah banyak sekali membantu orang miskin dan fakir. Tidak berapa lama kemudian kedua itu pun datang ke dewan orang ramai detelah di undang. Kedua mereka berjalan dengan tunduk dan tawadhu’ sementara mulut mreka tidak henti2 berdizikir kepada allah SWT. Apabila kedua mereka berdiri di hadapan raja,beliau terperanjat kerana kedua mereka itu lah yang muncul di dalam mimpi nys. Dalam hatinya pun berkata demi Allah orang inilah yang datsng dalam mimpi ku. Raja Nuruddin memandang mereka dari semua segi akhirnya beliau meyakini dengan sepenuhnya bahawa memang benar kedus lelaki itulah yang muncul datang dalam mimpi nya. Raja Nuruddin bertambah hairan melihat kedua mereka,inilah kedus mereks itu kusyuk dan juga tawadhu’,gerak geri mereka tidak sedikit pun mencurigakan dari segi rambut serban mengikut sunnah rasulallah saw. Sewaktu bersalaman menunjukkan adab seorang alim dan juga ahli Tassawuf tutur katanya pula penuh hikmah dan selalu berasaskan al-qur’an dan juga hadis. Tetapi mengapa rasulallah saw minta di bebaskan dari kedya orang itu? Apakah dosa yang telah di lakukan oleh keduanya? Begitulah pertanya’an yang keluar dari hati Raja Nuruddin.Sewaktu bersalaman menunjukkan adab seorang alim dan juga ahli Tassawuf tutur katanya pula penuh hukmah dan selalu berasaskan al-qur’an dan juga hadis. Tetapi mengapa rasulallah minta di bebaskan dari kedua orang itu? Apakah dosa yang telah di lakukan oleh keduanya? Begitulah pertanyaan yang keluar dari hati raja Nuruddin,beliau hairan dan tidak tahu apa yang harus dilakukan namun demekian tidak sorang pun dapat membaca hati raja itu. Setelah majlis perhimpunan pertama selasai,orang ramai pun bersurai dan mereka berasa puas kerna dapat berdalaman dengan raja mereka. Gabanor madinah merasa gembira kerna majlis itu dapat sambutan yang mrngalakkan. Tetapi satu2nya orang yang tidak puas hati ialah raja Nuruddin kerans teka tekinya menghantui nya belum terjawab. Selepas menunaikan sholat,raja Nuruddin beristighfar dan juga berdizikir kemudian beliau berdo’a panjang. Dalam do’a brliau meminta lebih jrlas dari allah swt ketika raja Nuruddin duduk bersendirian,lalu datang mentrinya. Wahai tuanku sudahkah tuanku jumpa dengan 2 lelaki yang tuanku cari itu? Ya sudah,yang mana satu tuanku,jemputan yang terakhir sekali,beta pasti otulah orang yang di tunjukkan oleh rasulallah saw dalam mimpi ku.
Raja Nuruddin berkata,tetapi yang peliknya beta tidak dapat sesuatu yang mencurigakan pada diri meteka. Setelah Jamaluddin mendengar kata2 rajanya maka dia pun berkata,tuanku kethuilah bahawa sesorang yang pada zahirnya menunjukkan baik dan mengikut cara rasulallah saw belum tentu hatinya baik boleh jadi mereka hanya berpura2 supaya orang ramai tidak mencurigakan,padahal dia adalah musuh yang jahat. Raja Nuruddin berkata,betul katamu itu kerana memang ramai orang2 kafir berpura2 sedangkan tujuannya untukmenghancurkan islam dari dalam. Allah swt telah berfirman dalam al-qur’an dan di antara manusia yang ucapannya tentang kehidupan dunia sangat menarik perhatian mu dan di persaksikan nya allah yakni atas kebenaran idi hatinya padahal dia sebenarnya adalah musuh yang jahat.
Raja Nuruddin memang tahu tentang tipu helah orang2 kafir yang sentiasa hendak merusakkan islam dengan berbagai cara. Raja Nuruddin berkata lagi apakah yang harus kita lakukan? Jamaluddin berkata tuanku mestilah mengadakan perisikan ke rumah orang itu secara sulit. Raja Nuruddin dan mentrinya Jamaluddin mengadakan perbincangan secara rahsia tentang cara yang terbaik untuk mendapatkan maklumat tentang pergerakkan kedua lelaki yang di syaki. Beliau sentiasa tenang dan gembira melayan semua rakyat dan mentri2nya. Sekalipun negara dalam keadaan darurat perang,kerana beliau sufah bermimpi berjumpa Rasulallah saw. Pada suatu malam dalam mimpi itu Sultan Nuruddin melihat Rasulallah dalam keadaan gembira menandakan perjuangan kaum muslimin yang di pimpinnya dalam berjihad berhasil.Suatu hari Malikut Adil kelihatan tidak seperti orang biasanya,kali ini beginda nampak risau se olah2 ada yang tidak kena pada dirinya. Menteri2 menyedari hal itu namun mereka tidak berani bertanya.Setelah lama mereka akhirnya mereka mendapat satu cadangan yang baik yakni orang ramai di jemput untuk menghadiri rumah terbuka atas arahan raja Nuruddin. Kedua orang yang disyaki juga di undang sebagai tetamu kehormat,rahdia ini tetap menjadi rahsia antara raja dan mentrinya,Gabanor madinah telah di berikan tugas untuk menjayakan mejlis tersebut. Kesemua bahagian dalam rumah itu di periksa oleh raja Nuruddin. Malangnya tidak ada satu pun benda yang mencurigakan sebaliknya dalam rumah tersebut di penuhi ayat2 al-Qur’an yang di gantung dari yang hadis Nabi. Dalam almari orang itu pula di penuhi dengan kitab2 agama,fiqih dan juga Tassawuf,kradaan rumah itu mengambarkan seolah2 pewaris Nabi saw. Hati kecil Nuruddin masih bertanya apalagi yang harus aku syaki,kenapa beginda rasulallah meminta pertolongan dari ku supaya di bebaskan daru kedya lelaki itu. Setelah merasa puas dengan selidikkan di rumah tersebut,Raja Nuruddin mengambil keputusan untuk keluar dari rumah tersebut. Apabila beliau hendak melengkah keluar dari rumah tersebut,datang ilham yang membuat beliau teringin melihat permaidani yang sangat indah terbentang di sudut rumah itu.
Raja Nuruddin rasa sangat kagum dengan keindahan dan kehalusan permaidani yang di anggap cukup mahal itu. Raja Nuruddin tidak puas dengan melihat sahaja kecantikkan permaidani itu. Tetapi beliau membelek-belekkan permaidani itu Raja Nuruddin terlihat d bawah permaidani itu ada papan. Raja Nuruddin mulai curiga tentang papan itu lalu beliau mengangkat papan itu perlahan-lahan ternyata di bawah papan itu mpunyai sebuah terowong yang bertangga. Raja Nuruddin meneliti arah perginya terowong itu,akhirnya beliau terkejut dan berkata ‘mashyallah teroeong ini menuju ke arah kubur Rasulallah saw. Kemudian Raja Nuruddin mengeluarkan arahan tangkap kedua orang itu dengan terbongkarnya rahsia itu maka yakinlah Raja Nuruddin terhadap makna mimpinya itu.
kedua lelaki yang mrnyamar alim itu adalah musuh yang hendak mencuri jasad rasulallah saw,orang ramai datang menyaksikan keadaan ahli rumah alim itu,beberapa orang telah turun ke dalam terowong sangat jauh itu dan akhirnya mereka mendapati terowong itu sudah terlalu hampir dengan jasad rasulallah saw. Setelah mendapat kebenaran tentang terowong itu orang ramai sabar lagi,lalu kedua mereka di pukul dengan teruk sekali. Kemudian di bawa ke muka pengadilan. Dalam makamah keduanya berterus terang dengan berkata bahawa mereka telah tinggal di madinah lebih setahun sebagai ejen yahudi. Orang2 yahudi memberi perbelanjaan hanya cukup banyak kepada mereka untuk mencuri jasad rasulallah saw dari kuburnya. Apabila jasad rasulallah berada di tangan mereka dengan mudah mereka dapat merendahkan mertabat kekasih allah dan menghina umat islam. Umat islam di madinah merasa tertipu dan akhirnya kedua mereka di jatuhkan jukuman mati. Raja Nuruddin sujud syukur kepada allah swt kerana tugas yang di berikan olrh rasullah saw krpada nya telah berjaya di selesaikan dengan berkat hidayah dan pertolongannya.
Raja Nuruddin telah memerintahkan ke 4 penjuru sekeliling kubur rasulallah di pagar dengan kongkrit sampai kr bawah tanah untuk mengelakkan sepakara begini terjadi lagi.
Sebelum raja Nuruddin berlepad dari madinah sekali lagi beliau bermimpi berjumpa dengan rasulallah saw,sekali ini Rasulallah merangkul dan memaluk leher beliau. Apabila tiba masanys Raja Nuruddin gendak meninggalkan madinah,beliau memberi taklumat terakhir kepada penduduk madinah skan kejahatan dan dendam orang yahudi terhadao islam. Dendam mereka terhadap islam akan berterusan. Raja Naruddin pun kembali ke mosoul dengan di iringi do’a dan air mata oleh sekelian rakyat yang menyintainnya.
Ketahuilah awda bahawa hari ini orang yahudi sudah berjaya menghancurkanperpaduan islam. Mereka telah berjaya melegakkan sesama islam semoga kita semua mendapat kesedaran dan segra bersatu untuk menegakkan kembali islam yang agung. Sampai di sini kita brrsama dalam renungan kisah2 teladan dengan mengkongsikan kisah rancangan jahat yahudi untuk mencuri jasad rasulallah saw berjumpa lagi.
Wassalamu’alsikum Warrahmatullahi Wabarakatuh..
semoga bermanfaat.

Advertisements
 
Leave a comment

Posted by on January 15, 2011 in Kisah-kisah teladan

 

Tags: , , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: